ARTY HILL – A THOUSAND SMOKY NIGHTS

Artiest info
Website
facebook

 

Eén van de bijna 600.000 inwoners van Baltimore - de grootste stad van de Amerikaanse staat Maryland - is Arty Hill, een countrymuzikant die zich gespecialiseerd heeft in het componeren en brengen van honky-tonk-muziek. Met een tiental albums in zijn eigen discografie heeft hij heel wat liedjes geschreven die soms werden opgepikt door andere bands en artiesten om er een coverversie van te brengen. Zo coverden o.a. ‘The Texas Sapphires’ (“Nashville Moon”, “Driftin’ In” en “Bring Out The Bible (We Ain’t Got A Prayer)”) en ‘Jason & The Scorchers’ (“Beat On The Mountain”) in het verleden één of meerdere songs van Arty Hill.

Samen met zijn vaste begeleidingsband ‘The Long Gone Daddys’ treedt hij sinds het begin van zijn muzikale loopbaan zoveel als mogelijk op. Zijn debuutalbum “Baltimore Reasons” dateert van 2003 en zijn laatste officiële plaat kwam er in 2016 onder de titel “Live: Church On Saturday Night”, zoals de titel laat vermoeden een live opgenomen album. Maar nu verschijnt er een splinternieuw album van ‘Arty Hill & ‘The Long Gone Daddys’ met de twaalf nieuwe zelf gecomponeerde liedjes tellende plaat “A Thousand Smoky Nights”.

De nummers zijn door pedal steelgitaar begeleide countryballads als “Are You Sleeping” (zie 1e video), “Truck Stop Preacher” en “The Last Foolish Thing”. Maar het zijn vooral de swingende countryrockers met een ‘honky-tonk’-twist die het gros van de songs op dit album uitmaken. Het is dan ook voornamelijk dansen geblazen op nummers als “A Twang Coming On” (zie 2e video), “I Wrote This Song In A Dirty Motel”, “The Lonely Game In Town”, “Big Wheel”, “A Girl Singing Jolene”, “Honky Tonk OCD” en “Mister Sharpie”.

Verder is er nog een speciale vermelding voorzien voor het samen met Michelle Hannan erg mooi gezongen duet “Mascara Tears”, een nummer van Arty Hill dat al in 2010 werd opgenomen door R&B- en rockabilly-zangeres Marti Brom uit Virginia op haar album “Not For Nothin’”. Voor de vele liefhebbers van traditionele countrymuziek afkomstig van singer-songwriters als Guy Clark of Townes Van Zandt of van countryrockgroepen als ‘Jason & The Scorchers’ en ‘The Texas Sapphires’ is de toevoeging van dit album “A Thousand Smoky Nights’ van ‘Arty Hill & The Long Gone Daddy’s’ aan hun platencollectie bijna een ‘must’ en ongetwijfeld ook een waardevolle investering te noemen.

(valsam)